«Θα ήταν παράδοξο τη στιγμή αυτή να δημιουργηθεί πολιτική κρίση στην Ελλάδα»
Ο Υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης μίλησε στο ΕΡΤNews λίγο πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Σχετικά με το αν πιστεύει ότι οι ψήφοι του προϋπολογισμού θα είναι 155 και αν θα υπάρχει πρόβλημα να είναι λιγότερες, ο κ. Χατζηδάκης, τόνισε: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία. Χωρίς καμία εξαίρεση. Και αυτό, διότι ο προϋπολογισμός είναι σε μια κατεύθυνση πολύ θετική. Αποτυπώνει την άνοδο της οικονομίας και από την άλλη, διότι όλοι οι συνάδελφοι δεν περιμένουν εμένα για να αντιληφθούν τη σημασία που έχει η σταθερότητα και η θετική προοπτική της χώρας. Και αυτό εξασφαλίζεται μόνο μέσα από μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Θα ήταν παράδοξο να συμβεί κάτι διαφορετικό. Δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο».
«Ο κ. Σαμαράς είχε πει ότι θα ψήφιζε τον προϋπολογισμό, φαντάζομαι ότι το εννοεί»
Σχετικά με τον κ. Σαμαρά και το αν θα ψηφίσει θετικά τον προϋπολογισμό εάν βρίσκεται στη Βουλή, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως περιμένει πως θα τον ψηφίσει. «Είχε πει στη συνέντευξή του στο “Βήμα” ότι θα ψήφιζε τον προϋπολογισμό. Φαντάζομαι ότι το εννοεί. Δεν έχω λόγο να πιστεύω το αντίθετο, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι το θέμα. Το θέμα είναι να είναι συμπαγής η Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε.
Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε πως, «παντού έχουμε σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο» και πως «θα ήταν παράδοξο τη στιγμή αυτή να δημιουργηθεί πολιτική κρίση στην Ελλάδα και να σπαταλήσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 5 χρόνια και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Θα ήταν σαν ναυάγιο σε λιμάνι».
«Είμαστε στη σωστή πορεία, ξεκινήσαμε να συγκλίνουμε με το μέσο όρο της Ε.Ε.»
Μιλώντας για την ανεργία, για τις επενδύσεις, για τις εξαγωγές, για την επενδυτική βαθμίδα, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως, «είμαστε στη σωστή πορεία».
Τόνισε πως, «ξεκινήσαμε να συγκλίνουμε με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και το σημείο αφετηρίας είναι πολύ χαμηλά. Φυσικά μέχρι τώρα έχουμε θετικά αποτελέσματα τόσο στο δημοσιονομικό πεδίο όσο και στο αναπτυξιακό. Με δεδομένο ότι θεωρώ πια κεκτημένο αυτό που έχει επιτευχθεί στο δημοσιονομικό πεδίο – υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα εξακολουθήσουμε να είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι – θα έχουμε το τέταρτο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα έλλειμμα το οποίο θα πλησιάζει το μηδέν».
«Θα μειώσουμε 12 φόρους με κυρίαρχη τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών»
Όσον αφορά στις μειώσεις φόρων, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως, «θα μειώσουμε 12 φόρους με κυρίαρχη τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και θα έρθουμε στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι ένα καλό μήνυμα για την ανταγωνιστικότητα και αυτό συνδέεται με το ότι, εκτός από τα δημοσιονομικά, η έμφαση πια, από εδώ και πέρα, πρέπει να είναι στην ανάπτυξη και στις εξαγωγές».
«Η έμφαση θα είναι στις επενδύσεις και τις εξαγωγές»
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως, «δεν έχουμε την πολυτέλεια στην Ελλάδα να απορρίπτουμε επενδύσεις» και τόνισε πως, «οι επενδύσεις στην Ελλάδα στο real estate, είναι κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, παρά τον αστικό μύθο. Αντιθέτως, ανεβαίνει βιομηχανία».
Ο Υπουργός εξήγησε πως η έμφαση από εδώ και πέρα πρέπει να είναι στις επενδύσεις και στις εξαγωγές.
«Γι’ αυτό το λόγο, πέρα από τις μειώσεις φόρων που έχουμε κάνει και στον εταιρικό φόρο και στον φόρο για τα μερίσματα, πέρα από τη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, πέρα από την απλούστευση του αποδοτικού περιβάλλοντος, πέρα από τη νέα εργασιακή νομοθεσία, αυτό που χρειάζεται σταθερά στην Ελλάδα είναι η πολιτική σταθερότητα. Από το 2023 και μετά, όλοι οι επενδυτές που εγώ τουλάχιστον συναντώ, βλέπουν ότι υπάρχει ένα σωστό μείγμα σε γενικές γραμμές οικονομικής πολιτικής, το οποίο συνδυάζεται με πολιτική σταθερότητα. Θα είναι πάρα πολύ κρίμα αυτό το πράγμα, να το χάσουμε, να βρεθούμε σε έναν κύκλο αβεβαιότητας και γι’ αυτό επαναλαμβάνω ότι είμαι βέβαιο, ότι το ενστερνίζονται όλοι οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα τόνισε, πως θα ήταν «μεγάλο λάθος για το “εγώ” του άλφα ή του βήτα, να τινάξουμε στον αέρα μια προσπάθεια που θεωρώ ότι είναι μια εθνική προσπάθεια».
Όσο για το αν εκτιμά πως υπάρχει κίνδυνος αν κάποια μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας εκφράσουν την διαφωνία τους, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως, «δεν θα συμβεί γιατί, όχι μόνο όλοι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, αλλά και γιατί τα ίδια τα στοιχεία του προϋπολογισμού το λένε».
Και εξήγησε: «είναι ένας προϋπολογισμός που αποτυπώνει ότι θα έχουμε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, σταθερή μείωση των ελλειμμάτων, πολύ μεγάλη μείωση του δημοσίου χρέους από τη μια πλευρά και από την άλλη τριπλάσια ανάπτυξη από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Συνέχιση της αύξησης των επενδύσεων, μείωση των τόκων που χρειάζεται να δώσουμε γιατί κερδίσαμε την επενδυτική βαθμίδα».
Ανέφερε επίσης σχετικά με τον περσινό προϋπολογισμό και το ότι υπήρξαν άνθρωποι από την Νέα Δημοκρατία με επερωτήσεις, ότι «καλά κάνανε, είπαν τις απόψεις τους και εμείς οι υπουργοί πρέπει να προσέχουμε. Δεν σημαίνει ότι έχουμε πάντοτε 100% δίκιο και στο τέλος όλοι κρινόμαστε».
«Χρειαζόμαστε σταθερές τράπεζες»
Σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως, «από τη μια πλευρά, οι τράπεζες πρέπει να παίζουν το ρόλο τους και ο πρωθυπουργός τα επεσήμανε. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι χρειαζόμαστε σταθερές τράπεζες, διότι είναι θεμέλια για την πορεία της οικονομίας».
Ο ίδιος εξήγησε πως «οι Έλληνες πρέπει να έχουμε από τη μια πλευρά ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά, να εξασφαλίζουμε και εμείς με την πολιτική μας ανταγωνισμό μέσα στο τραπεζικό σύστημα, είτε αφορά τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είτε αφορά τον πέμπτο πυλώνα είτε αφορά μη τραπεζικά ιδρύματα που έχουμε προβλέψει ότι μπορεί να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, για να υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός και μεγαλύτερο όφελος για τους πολίτες ως συναλλάσσονται με τις τράπεζες».