Άνοδος 8,1% στην επιβατική κίνηση το Ά τρίμηνο του 2026 – News.gr

admin

Άνοδος 8,1% στην επιβατική κίνηση το Ά τρίμηνο του 2026 – News.gr


Οι πιέσεις της γεωπολιτικής κρίσης

Αυξημένη κίνηση επιβατών κατά 8,1% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2025 αλλά υποχώρηση στην κερδοφορία λόγω της τιμολογιακής πολιτικής και των γεωπολιτικών πιέσεων κατέγραψε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Τα βασικά σημεία:

Η επιβατική κίνηση το 1ο τρίμηνο του 2026 ανήλθε σε 6,3 εκατ. επιβάτες, αυξημένη κατά 8,1% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2025.

Τα συνολικά έσοδα και λοιπά εισοδήματα μειώθηκαν κατά 7,1 εκατ. ευρώ, ήτοι κατά 5,7%, σε 117,9 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2026, σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2025, κυρίως λόγω της προσωρινής έκπτωσης 30% στο Τέλος Εξυπηρέτησης Επιβατών, η οποία εφαρμόστηκε από την 1η Οκτωβρίου 2025 και έληξε στις 30 Απριλίου 2026.

* Το Προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε σε 55,3 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 14,9% σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2025, λόγω της επίδρασης της τιμολογιακής πολιτικής που εφαρμόστηκε με στόχο την ευθυγράμμιση της κερδοφορίας με το ρυθμιστικό πλαίσιο.

* Τα Κέρδη μετά από Φόρους διαμορφώθηκαν σε 18,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 7,3 εκατ. ευρώ, όπως αναμενόταν, προκειμένου τα αποτελέσματα των Αεροπορικών Δραστηριοτήτων σε ετήσια βάση να παραμείνουν εναρμονισμένα με το ρυθμιστικό πλαίσιο, μετά την εξάντληση του Μεταφερόμενου Ποσού³.

* Το Πρόγραμμα Επανεπένδυσης Μερίσματος (Scrip Dividend) για το 2026 ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 15 Μαΐου, με ποσοστό συμμετοχής 87,64% και άντληση κεφαλαίων ύψους 83,25 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στο Κεφάλαιο Αεροπορικών Δραστηριοτήτων.

* Το Πρόγραμμα Επέκτασης Αεροδρομίου βρίσκεται σε εξέλιξη: οι κατασκευαστικές εργασίες προχωρούν για τον Πολυώροφο Χώρο Στάθμευσης Οχημάτων και τον νέο Βορειοδυτικό Χώρο Στάθμευσης Αεροσκαφών, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία με Πρώιμη Συμμετοχή Εργολάβου (ECI) για τα κτίρια του Κύριου και του Δορυφορικού Αεροσταθμού βρίσκεται σε εξέλιξη, με την ανάθεση να αναμένεται εντός του β’ εξαμήνου του 2026.

* Η Εταιρεία διατηρεί τις προβλέψεις της για το 2026.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Εταιρεία, κατά το 1ο τρίμηνο, το οποίο παραδοσιακά αποτελεί το χαμηλότερο τρίμηνο του έτους από πλευράς επιβατικής κίνησης, το αεροδρόμιο εξυπηρέτησε συνολικά 6,28 εκατ. επιβάτες, καταγράφοντας αύξηση 8,1% σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2025. Η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική του τελευταίου τριμήνου του 2025 συνεχίστηκε και κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο να καταγράφουν υψηλούς ρυθμούς αύξησης έναντι του 2025, περίπου 8,6% και 13,2% αντίστοιχα.Η αύξηση της επιβατικής κίνησης επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο του 2026 σε σύγκριση με τους δύο προηγούμενους μήνες, εν μέσω της εντεινόμενης γεωπολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η επιβατική κίνηση παρέμεινε αυξημένη κατά 3,8% σε σχέση με τα επίπεδα του 2025. Η επίδραση των γεωπολιτικών εντάσεων συνεχίστηκε και τον Απρίλιο, με την αύξηση της επιβατικής κίνησης για τον συγκεκριμένο μήνα να επιβραδύνεται στο 1% σε σύγκριση με το 2025. «Η Εταιρεία συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα σχετικά με την έκταση και τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, διατηρεί την εκτίμησή της για αύξηση της επιβατικής κίνησης για το σύνολο του 2026 σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό» επισημαίνεται στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Κατά το 1ο τρίμηνο του 2026, η Εταιρεία συνέχισε να καταγράφει υγιείς οικονομικές επιδόσεις, υποστηριζόμενες από τις ισχυρές τάσεις της επιβατικής κίνησης.

Τα συνολικά έσοδα και λοιπά εισοδήματα μειώθηκαν κατά 5,7%, από 125,0 εκατ. ευρώ το 1ο Τρίμηνο του 2025 σε 117,9 εκατ. ευρώ το 1ο Τρίμηνο του 2026.

Τα έσοδα και λοιπά εισοδήματα από Αεροπορικές Δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 82,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 9,6% σε σύγκριση με το 1ο Τρίμηνο του 2025, λόγω της πολιτικής των Αεροπορικών Χρεώσεων της Εταιρείας και συγκεκριμένα της προσωρινής έκπτωσης 30% στο Τέλος Εξυπηρέτησης Επιβατών, η οποία εφαρμόστηκε από την 1η Οκτωβρίου 2025 έως την 30η Απριλίου 2026. Μέσω αυτής της πολιτικής, η Εταιρεία στοχεύει στην εναρμόνιση της κερδοφορίας των Αεροπορικών Δραστηριοτήτων για το 2026 με την απόδοση 15% επί του Κεφαλαίου Αεροπορικών Δραστηριοτήτων σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο, μετά την εξάντληση του Μεταφερόμενου Ποσού.

Τα λειτουργικά έξοδα κατά το 1ο Τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε 58,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,5 εκατ. ευρώ ή 4,5% σε σύγκριση με το 1ο Τρίμηνο του 2025.

Εξαιρουμένου του μεταβλητού τμήματος της Αμοιβής Χορήγησης Δικαιωμάτων (το οποίο υπολογίζεται βάσει της κερδοφορίας του προηγούμενου έτους), τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 3,4 εκατ. ευρώ ή 7,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κυρίως ως αποτέλεσμα:

* των πρόσθετων πόρων (προσωπικό της Εταιρείας και υπηρεσίες από τρίτους) που απαιτήθηκαν για τη διαχείριση των αυξημένων επιπέδων επιβατικής κίνησης σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους,

* του πληθωρισμού και της επίδρασης σε ολόκληρο το έτος των αυξήσεων του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο του 2025,

* της αυξημένης πρόβλεψης για εκτεταμένη συντήρηση διαδρόμων, τροχοδρόμων και φωτοσήμανσης αεροδρομίου,

* του χαμηλότερου κόστους υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών εξοικονόμησης ενέργειας του προγράμματος Route 2025, που εν μέρει αντιστάθμισε τις παραπάνω αυξήσεις.

EBITDA

Ως αποτέλεσμα της εξέλιξης των λειτουργικών εσόδων και των λειτουργικών εξόδων, τα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά το 1ο Τρίμηνο του 2026 διαμορφώθηκαν σε 59,1 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 9,7 εκατ. ευρώ ή 14,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τους βραχυπρόθεσμους στόχους της Εταιρείας.

Κερδοφορία

Τα κέρδη προ φόρων για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2026 διαμορφώθηκαν σε 24,7 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 9,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους για το 1ο Τρίμηνο του 2026 διαμορφώθηκαν σε 18,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 7,3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 1ο Τρίμηνο του 2025, μετά την εξάντληση του Μεταφερόμενου Ποσού των Αεροπορικών Δραστηριοτήτων

Πρόγραμμα Επανεπένδυσης Μερίσματος (Scrip Dividend)

Στις 15 Μαΐου 2026, η Εταιρεία ολοκλήρωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 83,25 εκατ. ευρώ, το οποίο προστέθηκε στο Κεφάλαιο Αεροπορικών Δραστηριοτήτων, σε συνέχεια της επιτυχούς υλοποίησης του δεύτερου έτους του τετραετούς Προγράμματος Επανεπένδυσης Μερίσματος (Scrip Dividend) 2025-2028. Στο Πρόγραμμα ανταποκρίθηκαν θετικά 2.166 μέτοχοι, με αποτέλεσμα η συμμετοχή να ανέλθει σε 87,64% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας αυξήθηκε κατά 8.653.718 ευρώ και ανήλθε σε 318.197.805 ευρώ, διαιρούμενο σε 318.197.805 κοινές, άυλες, ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας Euro1,00 εκάστη. Η διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας των νέων μετοχών και της τιμής διάθεσής τους, συνολικού ποσού 74.595.049,16 ευρώ, πιστώθηκε στον λογαριασμό «Διαφορά υπέρ το άρτιο». Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στις Αεροπορικές Δραστηριότητες.

Γεωπολιτικές εξελίξεις

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να επηρεάζει την επιβατική κίνηση από τις πληγείσες περιοχές. Επιπλέον, τυχόν παρατεταμένη διάρκεια ή/και περαιτέρω κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές του αεροπορικού καυσίμου και ενδεχομένως σε ελλείψεις καυσίμου σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις δραστηριότητες των αεροπορικών εταιρειών και τη ζήτηση για το αεροπορικό ταξίδι, ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια της κρίσης.

Η Εταιρεία συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να αξιολογεί τις πιθανές επιπτώσεις στις δραστηριότητες και τη χρηματοοικονομική της επίδοση. Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, δεν έχει διαπιστωθεί ουσιώδης επίπτωση στη συνολική επιβατική κίνηση ή στη χρηματοοικονομική επίδοση της Εταιρείας και, ως εκ τούτου, η Εταιρεία διατηρεί τις προβλέψεις της για το 20268.

Επενδυτικό πρόγραμμα

Παράλληλα, ο ΔΑΑ συνεχίζει να υλοποιεί το μεγάλο επενδυτικό του πρόγραμμα. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τον νέο πολυώροφο χώρο στάθμευσης 3.365 θέσεων και τον νέο βορειοδυτικό χώρο στάθμευσης αεροσκαφών, ενώ προχωρά και η διαγωνιστική διαδικασία για την επέκταση του Κύριου και του Δορυφορικού Αεροσταθμού, με την επιλογή αναδόχου να αναμένεται εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2026.

Σχετικά Tags

επιβατική κίνηση Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών





Source link

Σχολιάστε